Natuurfotograaf van het jaar 2023 Groene Camera scholeksters

Natuurfotograaf van het jaar 2023

Ik mag mezelf Natuurfotograaf van het jaar noemen! Wat een eer en mooie bekroning! Als klap op de vuurpijl werd deze bekendmaking ook nog live op tv uitgezonden.

Voor de fotowedstrijd de Groene Camera kun je foto’s insturen, individueel in een categorie, maar je kunt ook een serie insturen. Maak je de winnende serie, dan krijg je de titel Natuurfotograaf van het jaar. Ik heb een lange tijd scholeksters gevolgd en gefotografeerd en met mijn serie wil ik het leven en overleven van deze vogel laten zien op de Wadden. De scholekster heeft het moeilijk en daarom is 2023 ook uitgeroepen tot Jaar van de scholekster.

Wat een weekend… Vrijdagmiddag was ik op tv in Tijd voor Max. Een hele belevenis achter de schermen en om live te zijn. En dan ook nog deze geweldige titel in ontvangst mogen nemen! Zaterdag was Pixperience in het Museon-Omniversum in Den Haag. Een dag met inspirerende presentaties en de officiële prijsuitreiking van de Groene Camera. Ik mocht een audiovisuele presentatie laten zien: foto’s ondersteund met mooie muziek. Foto’s van Ameland, de Friese kust en scholeksters, mijn favorieten als waddenfotograaf. Voor de wedstrijd mocht ik 7 tot 9 foto’s insturen en ik was blij dat ik de kans kreeg om in deze presentatie meer foto’s van scholeksters te laten zien.

Juryrapport: Scholeksters, iedereen kent deze opvallende zwart-wit-rood gekleurde vogels wel. Vaak zijn ze te zien aan de kust, maar je ziet ze ook in steden door het hele land. Dit portfolio laat zien dat de scholekster het moeilijk heeft. De beelden laten niet alleen het leven van de scholekster in de uitdagende natuurlijke omstandigheden zien, maar ook de invloed van de mens op de scholekster. Landbouw en verkeer zijn grote gevaren. Gelukkig zijn er ook mensen die de scholekster een warm hart toedragen en ze behoeden voor een vreselijk lot. Dit portfolio belicht al deze facetten en laat zowel zorgen als hoop zien, met stuk voor stuk prachtige en zorgvuldig gemaakte foto’s.

De winnende foto’s worden een jaar lang geëxposeerd in het Museon Omniversum in Den Haag.

Als je de uitzending terug wilt zien, het eerste item van de uitzending gaat over de Groene camera (start 2.18m).

https://www.npostart.nl/tijd-voor-max/14-04-2023/POW_05546059

Filmopnamen van Omrop Fryslân / RTV NOF

https://www.natuurfotografie.nl/dit-zijn-de-winnaars-van-de-groene-camera-2023/

 

© Anja Brouwer 2020            Privacybeleid & disclaimer        Ontwerp Wouters Tekst & Vorm 
Niets uit de inhoud van de deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Anja Brouwer. Alle rechten zijn voorbehouden.